Educația financiară pentru copii – cele 3 pușculițe

Credit imagine: drobotdean

Educația financiară. Deși pare a fi ceva complicat, educația financiară poate fi explicată și copiilor, prin activități simple și captivante în aceeași măsura.

Despre ce este, de fapt, educația financiară?

Educația financiară este despre bani. Și anume despre valoarea și rolul lor, despre cum să-i administrăm, despre obiceiurile sănătoase referitoare la bani (buget, economisire, donații, investiții), despre bunele practici referitoare la bani, care ne ajută să ajungem la sigurantă financiară. 

Educația financiară ar trebui să înceapă de la primul ”vreau” al copilului.

De ce este important ca micuții să dețină cunoștințe financiare?

Din păcate, doar 1 din 5 români înţeleg noţiuni financiare de bază, conform unui studiu realizat de către consultanţii români. România este pe ultimul loc în Europa la educaţia financiară, cu un procent de 21%, mult sub media de 52%. Acest lucru poate fi îmbunătățit, dar învățarea trebuie să înceapă cât mai devreme, din familie, de la primul ”vreau” al copilului. 

Pușculițele financiare. 

Probabil ați auzi de ele deja (dacă nu, sunt o mulțime de articole online, printre care și acesta, foarte scurt și la obiect). Sunt foarte populare și utile, dar destul de greu de pus în practică ca adult (vă spun din experiență). De aceea, pentru a-l pregăti pe micuț pentru viața de adult, îl poți familiariza cu acest concept, încă de când primește primii bani (cadou sau remunerație primită în urma desfășurării unor activități). 

Principiul este simplu. Banii primiți se împart în 3 pușculițe: 

  • de cheltuială
  • de economii
  • de dăruit (sau donat)

Gândul care vă vine acum în minte: ”este prea dificil pentru un copil”.
Nu este. Copilașii înțeleg mai multe decât credem noi. Și este foarte simplu dacă le explicăm logica celor 3 pușculițe.

Pușculița de cheltuială.

Aceasta este pușculița de cheluieli imediate (jucării, dulciuri etc). Pe măsură ce copilașii cresc vor începe să primească bani, iar primul lor instinct va fi să îi cheltuie imediat pe diverse lucruri sau dorințe. Și nu îi putem condamna 🙂 dar important este din acești bani să pună deoparte câțiva și în celelalte 2.

Pușculița de economii

Această pușculiță are un scop mai mare: o bicicletă, o excursie, o jucărie mai scumpă etc. De când sunt mici este benefic să îi implicăm în discuțiile financiare și să le explicăm că anumite lucruri sunt mai scumpe și că, dacă și le doresc, pot strânge banuți pentru ele. Capcana acestei pușculițe este că, de cele mai multe ori, părintele consideră ca DOAR el este responsabil în a-i oferi aceste lucruri scumpe și că cel mic nu ar trebui să contribuie deloc. Doar acesta este rolul părintelui, nu? Să ofere tot ce e mai bun copilul lui.
Corect. Și cel mai bun lucru este educația, inclusiv cea financiară.
Oferindu-le mereu totul nu le facem niciun bine. Din contra. Nu vor înțelege valoarea banilor și nici nu vom aprecia ceea ce au, iar la adolescență va fi și mai greu de explicat și acceptat toate aceste lucruri.

Pușculița de dăruit (sau donat)

Aceasta este pușculița care-i învață pe copii să dăruiască și să fie responsabili cu lucrurile din viața lor, dar și noțiuni cum sunt filantropia sau spiritul caritabil. Cel micuț trebuie să afle că există oameni mai puțin favorizați de soartă și el poate ajuta cu o mică bucurie, un cadou, o donație. Aici este nevoie de implicarea activă a părintelui în a găsi cazuri unde cel micuț se poate implica.

Gata cu teoria. 

Cele 3 pușculițe sunt ușor de confecționat. Nu este necesar să cumpărați ceva special. Folosiți 3 borcane transparente și etichetați-le corespunzător: cheltuit, economii, dăruit. Este foarte important ca pușculițele să fie transparente pentru a se vedea cum se strâng bănuții.

Puteți folosi și imagini sau culori diferite, pentru a fi mai ușor de înțeles de către cei mici. De exemplu, pe pușculița de economii, lipiți o imagine cu o bicicletă în cazul în care se vor strânge bani pentru a o cumpăra. 

Cum se împart banii în cele 3 pușculițe?

În funcție de vârstă. 

Pentru copilașii între 3-4 ani, care abia ce încep să se familiarizeze cu numerele și valoarea lor, puneți aceeași sumă în fiecare borcan (⅓, ⅓, ⅓ ). Este mai ușor de împărțit și înțeles.

Pentru copilașii mai măricei, care deja înțeleg noțiunea de scădere, se recomanda ca procentele folosite să fie următoarele:

  • 50% în pușculița de cheltuială
  • 40% în pușculița de economii
  • 10% în pușculița de dăruire

Este foarte important să obișnuim copilașii să cheltuie înțelept și, mai ales, să economisească. Vor avea diferite ocazii de a primi bani și de a munci pentru bani și trebuie învățați că din fiecare sumă primită sau câștigată, economisirea are un rol foarte important în stabilirea siguranței și libertății financiare a fiecăruia.


Acest articol este primul dintr-o serie de articole educative, cu activități și idei despre cum să ne creștem copilașii pregătiți pentru viața de adult.


Dorești să scrii și tu articole educative pe blogul nostru? Contactează-ne!